Shiatsu története

A shiatsu eredete és története

A shiatsu gyökereit elsősorban a tradícionális kínai és japán orvoslás tanaiban találjuk, azok ősi gyökereiből táplálkozik. Emellett a folyamatos fejlődés jellemzi, igazodik a kulturális és társadalmi változásokhoz, sajátosságokhoz.

A kezelési technikák, és a shiatsu különböző formái, irányzatai folyamatos fejlődésen mennek keresztül. A shiatsu alapja évszázadunk közepén, Japánban alakult ki. Akkoriban Japánt erős nyugati irányultság jellemezte.

A shiatsu keletkezése a Taoyin gyakorlatokhoz nyúlik vissza. A X. században a kínai orvoslást és a buddhizmust Japán is megismerte, a Taoyin (japánul Do-in) pedig szorosan hozzá kapcsolódott a Japánban honos anma-masszázshoz, ami egy vibrációs- nyomás- és gyúrástechnikákat alkalmazó kezelési eljárás. Ebben az időben keletkezett a shiatsu első formája Japánban.

A shiatsut a japán kormány az ötvenes évek közepén hivatalosan is elismerte, mint szabályszerű gyógyítási eljárás.

A shiatsunak Japánban két irányzata van:

Namikoshi-shiatsu, amely a shiatsu-technikákat a nyugati orvoslás felismeréseivel ötvözi. Japánban igen közkedvelt. Az akupunktúrás pontokat kezeli, a bőr reflex-zónáihoz és pontjaihoz kapcsolódva, amelyeket a nyugati orvoslás Head-zónákként ismer.

Zen- illetve Iokai-shiatsu, igen vonzó a nyugati ember számára, amelyet Shizuto Masunaga (1925-1981), Namikoshi egykori tanítványa alapított. Masunaga tanult pszichológusként integrálta a nyugati fiziológia és pszichológia ismereteit, illetve a hagyományos távolkeleti tanítás irányelveit tette az első helyre. Az energiapályák kezelését előtérbe helyezi, ezek energetikai megnyilvánulásaiból a testi-, lelki-, szellemi állapot jól kiolvasható.

A shiatsu az Egyesült Államokon keresztül került Európába. Népszerűvé válása mindenekelőtt Wataru Ohashinak köszönhető.

Masunaga és Ohashi tanítványai a shiatsu európai továbbfejlesztésére helyezték a hangsúlyt.

Különböző európai országokban dolgozó, elkötelezett shiatsu oktatók összefogása nyomán, a kilencvenes évek elején megalakultak az első szakmai szervezetek. Létezik egy ernyőszervezet, a Magyar Integratív Medicinia Szövetség, amely az összes alternatív gyógymódot, illetve irányzatot összefogja. A Magyar Shiatsu Társaság tagja, illetve alapítója is ennek a szövetségnek.

A Magyar Shiatsu Alapítvány 1999-ben jött létre, azzal a céllal, hogy Magyarországon is ismertté tegye a shiatsut. A magas szintű képzés megteremtése érdekében megbízta Madocsai Esztert a Budapesti Nemzetközi Shiatsu Iskola vezetésével, aki 1997-ben szerzett shiatsu-gyógyász képesítést Grazban, az Ausztriai Nemzetközi Shiatsu Iskolában (I.S.S.Ö.), majd ezt követően részt vett a shiatsu oktató képzésen.

A Budapesti Nemzetközi Shiatsu Iskola az Európai Shiatsu Szövetség követelményeinek megfelelve, azt honosítva képez shiatsu-gyógyászokat hazánkban. (A fotón Madocsai Eszter az iskola vezetője és alapítója, shiatsu-gyógyász látható.)

További információk: wikipedia