Bővebben a shiatsuról

Mi is az a shiatsu? Az ÉLET érintése….

A hagyományos kínai orvoslás tanaiból eredő és az ősi japán masszázs technikákat is alkalmazó shiatsu célja elsősorban az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, vagy azok kialakulása esetén támogatni a testi-lelki harmóniánk helyreállását, az életenergia, a „csi” (japánul ki) akadálymentes áramlását.

A shiatsu a hagyományos kínai orvoslás, és az ősi japán masszázs alapelveire, illetve a zen szemléletére épülő kezelési technika, amely az emberi test energetikai rendszerére elsősorban érintéssel hat. A shiatsu (kiejtve siacu) japán kifejezés, jelentése ujjnyomás. A shiatsu kezelés során részben az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő rezgő energiapályák (meridiánok) érintése történik tenyér-, vagy ujjnyomással. Ezen kívül sok-sok kezelési technika áll rendelkezésünkre, melyekkel elősegítjük a kliensünk harmonikus testi-lelki, valamint optimális idegrendszeri működését. Ilyenek a nyújtó, kimozgató lazítások, az ízületek mozgástartományát, mobilitását tágító, növelő struktúrális technikák, valamint az osteopathia elemei, mint pl. cranio sacralis terápia egyes technikái, és a fascia oldások, izompólya nyitások. Hagyományos értelemben véve nem masszázsról van szó, bár masszázs technikákat alkalmazunk az izmok kezelése és egy-egy terület előkészítése esetén.

A shiatsu azért tökéletes, mert mindig az egész embert veszi figyelembe (és eszerint történik a kezelés is), a környezetével, mindennapi életével, hitrendszerével összhangban. Korunk gyors tempójú változásaihoz képes igazodni. Az emberre, mint a test-lélek-szellem egységére, nem csak fizikai, hanem energetikai lényre is tekintünk. Tökéletesen kiegészíthetjük a nyugati orvoslás diagnosztikai és kezelési módszereit. A keleti gyógyászat és a nyugat tudományának ötvözése lehet a legjobb megoldás a ma emberét támogatni az őt ért fizikai, lelki és szellemi megterhelések okozta problémák kezelésében. A teljes körű kezelések segítségével hozzá járulhatunk a kívánt változásokhoz. A shiatsut adó és befogadó ember között egy tiszteletre épülő, kölcsönösen felelős, együttműködő partneri viszony jön létre, melyben a shiatsut kapó személy úgy érezheti, hogy birtokában van a kulcsnak saját testéhez, s a gyógyulásához szükséges képességnek.

A shiatsu szellemiségének meghatározó eleme a harmónia elérése, a mély és tiszta spiritualitás megélése. Egyszerre táplálkozik az európai hagyományokból, a keleti taoizmusból és a zen szemléletéből, ugyanakkor fontosnak tekinti a józan gondolkodást, az életszerűséget, a tudományos ismereteket.

A shiatsu kezelés közben megtapasztalható belső béke, csend és nyugalom érzése még sokáig velünk marad, ha vigyázunk rá. Minden esetben hatunk a lelki állapotra és a mentális folyamatokra is. Úgy is mondhatnánk, az oldott, nyugalmi állapotban máshonnan jönnek a gondolatok és érzések, nem a megszokott, már beidegződött, gyakran nem a legbölcsebb részünktől. Saját életünk irányításának igazi mestereivé válhatunk. 

A shiatsu kezelést az alábbi esetekben javasoljuk:

Mozgásszervi problémák:
– hát és derékfájdalmak (lumbágó, isiász)
– csigolya, vagy medencei elmozdulások
– gerincferdülés, gerincsérv
– nyak és váll, egyéb ízületi fájdalmak

Belső szervi problémák:
– emésztési panaszok
– felszívódási nehézségek
– gyomorfekély
– hormonrendszer egyensúlyának felborulása – allergiák
– vastagbél panaszok
– menstruációs zavarok

Stressz okozta nehézségek:
– a testben lévő feszültségek oldása, fájdalmak

– mentális kiegyensúlyozatlanság
– gyenge ellenállóképesség

Regenerálódás:
– testi fáradtság, lelki egyensúly vesztés, idegi kimerültség

A shiatsu minden szinten jótékony hatással bír lényünkre:

 • stresszoldó hatása miatt nyugalmat, sőt mély belső békét élhetünk meg
 • javítja a depressziós állapotot
 • csökkenti az alvászavarokat
 • aktiválja öngyógyító erőnket
 • növeli az inak és az ízületek rugalmasságát
 • lazítja az izmokat
 • hatására a vérnyomás optimalizálódik
 • jótékony hatással van a bőrre, táplálja és fiatalítja azt
 • szabályozza a vér- és a nyirokkeringést, valamint az anyagcserét
 • emeli a szervezet energiaszintjét
 • javítja az immunrendszer működését
 • segíti a bal és jobb agyfélteke harmonizálását
 • szabaddá teszi, és nyugtatja a légzést
 • hozzájárulhat a traumás események feldolgozásához
 • a testben raktározott emlékeket előhívhatja
 • felismeréseket tapasztalhatunk, tisztánlátásunk növekedhet
 • teljesebbé teszi az élet és saját lényünk megtapasztalását
 • támogatja tudatossági szintünk emelkedését, önértékelésünk javulását, intuíciós képességünk fejlődését
 • gazdagabb megtapasztalásokkal, szabadabban fedezhetjük fel az élet szépségeit

 

Gyógyító kezelés a shiatsu? Shiatsu-gyógyászat, igen. De hogyan?

Gyógyulhatsz a segítségemmel, de valójában nem én gyógyítalak meg, inkább emlékeztetem a tested, hogy képes a helyes működésre. Segítem, hogy helyreálljon benned a harmónikus egyensúly, erősödjön a saját regenerációs képességed, illetve maga a struktúra is képes legyen átalakulni egy egészségesebb állapotba.

Ahogy reagál az idegrendszer a megfelelő érintések, technikák hatására, arra késztetjük a működési rendszereinket (hormon-, emésztő-, vérképző-, légző-, ideg-, nyirok-, craniosacralis, mozgás-szervrendszer), a szerveket, izmokat, szöveteket, hogy hogy újra rendezzék önmagukat.


A kezelés nem helyettesíti az orvosi ellátást. Krónikus panaszok, betegségek esetén kérje ki kezelőorvosa véleményét.

Fodor Angéla shiatsu-gyógyász, Budapest, Zugló

shiatsu masszázs, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, feltöltődés, pihenés, stresszoldás, fájdalomcsökkentés, integrált body work

emésztési problémák, menzesz panaszok, sportsérülések, hátfájás, gerincbántalmak, gerincsérv, ischiász, nyaki fájdalom, vállproblémák, derékfájás, csípőblokkok, medence kezelése