Shiatsu kongresszus 2023.06.16-18.

VISSZA A GYÖKEREKHEZ – A TRADICIONÁLIS JAPÁN SHIATSU FEJLŐDÉSE ÉS MÓDSZEREI

A Magyar Shiatsu Egyesület szervezésében megrendezésre került nemzetközi shiatsu kongresszus egy olyan egyedülálló rendezvény volt, ahol 3 különböző shiatsu irányzat mesterei mutatták be a módszer esszenciáját.

Fontosnak tartjuk megragadni és megérteni a shiatsu lényegi alapját, ahhoz, hogy megőrizzük azokat az alapvető koncepciókat, technikákat és módszereket, amelyek a shiatsut egyedülálló és hatékony gyógymóddá teszik. A shiatsu történetén keresztül jobban megérthetjük a shiatsu evolúcióját.

Európa-szerte tendencia, hogy a shiatsu folyamatosan fejlődik, változik, akár egyéb gyógyító eljárások technikáival gazdagodik. Ez az evolúció elkerülhetetlen, hiszen minden shiatsu-gyógyász és gyakorló személyiségével és egyediségével formálja a shiatsu művészetét, és minden kezelő a lehető leghatékonyabban igyekszik segíteni a páciensein. Ezzel együtt fontosnak tartjuk, hogy időről időre visszanyúljunk a gyökerekhez annak érdekében, hogy megtartsuk kapcsolódásunk a tradicionális shiatsu esszenciájával.

Mit gondoltak a tradicionális shiatsu mesterei a shiatsuról? Hogyan fejlődtek és formálódtak a tradicionális irányzatok?

3 mester, 3 irányzatát gyakorolhatták a részvevők a rendezvényen.

Hiszünk abban, hogy a hagyományos shiatsu stílusok mesterei segíthetnek abban, hogy összpontosítsunk a shiatsu alapelveire (pl. a testtartás és a nyomás mélységének fontossága), függetlenül attól, hogy milyen stílust gyakorolunk.

A Namikoshi shiatsu Japánban az egyedüli hivatalosan elfogadott irányzat. Roberto Taverna mester a több évtizedes tapasztalatával hitelesen képviseli ezt a stílust.

Az Iokai stílus európai képviselője, Sasaki sensei éveken keresztül Masunaga sensei közvetlen tanítványa volt. Thierry Camagie mester Sasaki sensei legrégebbi tanítványa.

A Seiki Meridian Shiatsu képviselője, Tzvika Calisar mester, Japánban tanult és több japán stílusban is elmélyült, mielőtt kifejlesztette saját módszerét.

 A kongresszuson a polifoam.hu által adományozott tatamikon gyakorolhattak a részt vevők. A tatamikat az egyesület tovább ajándékozta az Age of Hope – Remény Kora Gyermekvédelmi Alapítványnak.