Shiatsu az egészségügyért

Az egészségügyi dolgozók támogatása 2021 nyarán

Shiatsu az egészségügyért 2021 június 1. – augusztus 31.
Ingyenes kezelések az egészségügyben dolgozóknak – Shiatsu az egészségügyért című kampányával a Magyar Shiatsu Társaság szeretne hozzájárulni az egészségügyben dolgozók terheinek enyhítéséhez. Az egy órás kezelések csak Önökről szólnak: töltekezhetnek, pihenhetnek, regenerálódhatnak.

A harmonet.hu oldalon megjelent interjú:

Shiatsu az Egészségügyért

A Magyar Shiatsu Társaság karitatív felajánlása apropóján beszélgettünk a három magyar shiatsu iskola vezetőjével:

Madocsai Eszter shiatsu-gyógyász a Nemzetközi Shiatsu Iskola (shiatsu.hu) megalapítója, vezetője (23 évvel ezelőtt ő hozta be Magyarországra a shiatsut),

Mezősi Anna shiatsu-gyógyász, a Kelet-Nyugat Egészségközpont (https://kny.hu/kny/oktatas) vezetője,

Demeter Péter shiatsu-gyógyász, a Tónus Shiatsu & Osteo Iskola (http://www.systemtonus.hu/) vezetője.

A Társaság 2021 nyarára szólóan meghirdette a “Shiatsu az egészségügyért” kampányát, melynek keretén belül az egészségügyben dolgozók 2 ingyenes shiatsu kezelésben részesülhetnek, amelyre augusztus 31-ig lehet még jelentkezni.

Először is szeretnélek megkérni benneteket, hogy beszéljetek kicsit arról, hogy mi is a shiatsu, azok kedvéért, akik még nem ismerik.

Mezősi Anna: Előszóban megemlíteném, hogy nagyon részletes, alaposan megfogalmazott leírást a Magyar Shiatsu Társaság honlapján olvashat minden kedves érdeklődő (https://www.magyar-shiatsu-tarsasag.com/)

Röviden a shiatsu egy olyan érintésterápia, amely nem hasonlít a hagyományos frissítő masszázsokhoz, nem az izmok gyúrásáról van szó, hanem egy sokkal összetettebb, többsíkú hatásról a kezelés során. Elméleti háttere a kínai gyógyítás meridiánrendszere, és az akupunktúra több évezredes tapasztalatai, azzal a  különbséggel, hogy itt nem tűvel dolgozunk. Nagyon sok nyugati technikát is magába épített a shiatsu az általános néven „bodywork”-nek nevezhető módszerekből, pl ilyen a fasciával való munka. Így remekül tudja a shiatsu a keleti és a nyugati orvoslást ötvözni, hiszen maga a fascia is szorosan összefügg a meridiánokkal.

Madocsai Eszter: A shiatsu az komplementer medicina egyik ága, – alternatív orvoslásnak is nevezhetjük -, amely az érintéssel dolgozik, a keleti orvoslás megközelítése alapján diagnosztizál és kezel. A kezelés során egy relaxált állapot alakul ki, miközben a paraszimpatikus idegrendszer működésbe lép, beindítva az öngyógyító folyamatokat.

Mezősi Anna: Azért tud ez a mélységű relaxált állapot létrejönni, és egy érintés ilyen mértékben hatni és változást hozni, mert az érintés maga a tapintás érzékszervén keresztül a legősibb, magzati tapasztalatunk.

Demeter Péter: Hogy mi a shiatsu? Képzeld el, hogy egy órán keresztül valaki nemcsak érint, hanem figyel rád és aszerint érint, amit a testedben érzékel. Ebben van egy hatalmas tisztelet a másik ember felé.

Mennyire ismert a shiatsu, mint komplementer gyógymód ma Magyarországon?

Madocsai Eszter: Amikor elkezdtük az iskolát 23 éve, akkor én azt gondoltam, hogy az első néhány év alatt nagyon gyorsan el fog terjedni, mint ahogy Ausztriában történt a kilencvenes évek végén. Rengeteg tanfolyam indult, nagyon sok shiatsu-gyógyász kezdett el dolgozni mindenhol az országban. Nálunk ez sajnos nem következett be, és még mindig nem annyira ismert a shiatsu, mint ahogyan azt szeretnénk.

Személy szerint azt gondolom, hogy ez egy nagyszerű dolog, ami sokat segíthet az embereknek a saját testükhöz közel kerülni, illetve a problémáikat megoldani minden szinten, nemcsak testileg.

Mezősi Anna: A shiatsu terapeuta képzés egy igényes, több évig tartó folyamat, melyből következik egy szelekció, hiszen nem mindenki vállalja a vele járó fizikai-lelki-szellemi munkát.

Kevés ember tudja, hogy mennyi jótékony hatása van a shiatsunak. Sajnos az egészségügyben sem igazán ismert, hogy kiemelten preventív céllal és kiegészítő terápiaként egy sor betegség esetén növeli a nyugati kezelések hatékonyságát is. Például a gerincsérvek nyugati kezelése alapvetően a műtét, a gyógyszeres kezelés, valamint az általános gyógytorna. Tapasztalataink szerint sokkal több embernél lehetne elkerülni a műtéti beavatkozást, ha ilyen kezeléshez hozzájuthatnának.

Demeter Péter: Azt tapasztaltam, hogy néhány évvel ezelőtt kezdődött egy nagyobb hullám, amikortól érezhetően többen jönnek tudatosan shiatsu kezelésre, de úgy érzem, ez még mindig nagyon kevés. Most az egészségügyi dolgozóknak adott ingyenes kezelések kampányában is azzal találkozom, hogy ők többnyire nem ismerik ezt. Mielőtt eljönnek kezelésre, utánanéznek, hogy mi ez, és amikor a kezelésben részesülnek, rácsodálkoznak, hogy valójában mennyire jó és hatékony.

Madocsai Eszter: A Magyar Shiatsu Társaság megalakulása a nagyobb ismertség irányába viszi a shiatsut, mint ahogy az egészségügyi kampányunk is, amit azért is kezdeményeztünk, mert igazán hiszünk a shiatsu hatékonyságában.

Egyébként rengeteget teszünk azért, hogy a shiatsu népszerűbb legyen, például hirdetésekkel, hogy minél többen jöjjenek tanulni. Hét évig minden hónapban írtam egy-egy cikket a Természetgyógyász Magazinba, és megjelent A belső harmónia útja – Do-In, valamint Shiatsu – Szemlélet és praxis címmel két könyvem. Sokszor maguk a kliensek viszik a jó hírét a shiatsunak.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy létezik egy ernyőszervezet, a Magyar Integratív Medicinia Szövetség, amely az összes alternatív gyógymódot, illetve irányzatot összefogja. A Magyar Shiatsu Társaság tagja, illetve alapítója is ennek a szövetségnek.

Mezősi Anna: Amellett, hogy éveken keresztül sok cikket publikáltunk különböző szaklapokban, és több könyv jelent meg magyar szakemberek írásában, illetve fordítások által, érdemes tudni, hogy a shiatsu 2016 óta egy elfogadott szakma, és több száz kiképzett shiatsu-terapeuta van Magyarországon.

Demeter Péter: Az egészségügyi dolgozók kampányán kívül korábban már az iskolák és a kezelők több rendezvényen vettek részt, ahol ingyenes kezeléseket adtak például a “24 óra shiatsu” rendezvényen, különböző egészségnapokon, fesztiválokon, vagy a TEK Budo Gáláján, nyílt esteken stb.

Természetesen úgy gondoljuk, jó, ha többen jönnek shiatsut tanulni. Például a masszázzsal vagy általában testterápiával foglalkozó szakembereknek is érdeke lenne tanulni, mert egy olyan plusz tudást szerezhetnek itt, ami nagyban segítheti az ő munkájukat, hatékonyabbá tudja tenni a tevékenységüket.

Madocsai Eszter: Külföldön az egészségügyi alkalmazásnak már vannak precedensei. Sok elkötelezett shiatsu tanár, illetve gyógyász van, akinek szívügye, hogy az egészségügybe, a kórházakba bekerüljön a shiatsu, mint kiegészítő kezelés. Bizonyos kórházakban vannak kis “shiatsu-szigetek” – részlegek, ahol nagy értékként kezelik ezt a terápiát. Remélem, hazánkban is kap teret a kórházakban a shiatsu, melynek pozitív eredményei lehetnek a rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb gyógyulás és rehabilitáció, kevesebb anyagi ráfordítás, kevesebb gyógyszer fogyasztása.

Ez a kampány az egészségügyi dolgozókért egy nagyon nemes gesztus tőletek. Sok sikert kívánunk a további munkátokhoz! Köszönjük a beszélgetést! Hamarosan folytatjuk….

https://www.facebook.com/shiatsuazegeszsegugyert/

https://www.magyar-shiatsu-tarsasag.com/?page_id=724