Gerincsérv/porckorongsérv okai és kezelése

A gerincsérv vagy porckorongsérv okai

Ezzel a problémával egyre gyakrabban találkozunk. Egyik elsődleges ok, amely nagymértékben hozzájárul a kialakulásához: a mozgásszegény, passzív életmód és az ülőmunka. A hirtelen történő megerőltetés, nehéz súly emelése, a rendszeres hajolgatás, valamint a helytelen testtartás is növelik a kockázatot, mert a csigolyák között lévő porcok és szalagok folyamatosan terhelődnek, nyomás alatt vannak.

Fontos, hogy megtartsuk gerincünk hajlékonyságát, természetes hullámformáját. A csigolyák közötti porckorong szerepe abban van, hogy segíti a gerinc rugalmasságát, követi annak mozgásait. A porckorong egy középső kocsonyás állományból és azt körbe vevő rostos gyűrűből áll. 

Gerincsérv esetén a porckorong külső, gyűrűs szerkezete teljesen megszakad, így a belső kocsonyás anyag kitüremkedik a gerinccsatorna irányába. A sérv elérheti a gerincvelőt, illetve nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököt, ami az adott idegnek megfelelő tüneteket okozhat.

A gerincsérv (porkorongsérv) legjellemzőbb tünetei:

 • -derékfájdalom,
  -végtagok irányába kisugárzó fájdalom,
  -bizsergés, zsibbadás,
  -érzésbeli zavarok vagy hiányok,
  -izomgyengeség, izomműködési zavarok,
  -reflex problémák,
  -hólyag-, és bélműködési zavarok.

 A tünetek leginkább az ágyéki és nyaki szakaszon fordulnak elő. A nyaki sérv a felső végtagokon, az ágyéki sérv az alsó végtagokon okoz kisugárzó fájdalmat, bizsergést vagy izomgyengeséget.

A gerincsérv, porckorongsérv kezelése

A megelőzés a legfontosabb, ebben a mozgásnak (a gerinc tartóizmainak erősítése, mozgatása), a helyes testtartásnak fontos szerepe van.

Ha már kialakult, akkor egy állapotfelmérés, diagnózis szükséges kezelő orvos, gyógytornász segítségével.

Ezt követően kerülhet sor a megfelelő gerinc terápiás kezelés kiválasztására. Itt következhet a shiatsu azon kezelési módszere, amely az oszteopátia technikáival, a craniosacralis terápiával, és a fascia oldásokkal tökéletesen ötvözhető.

Emellet egy ideig a gyógytorna, gerinctorna, illetve a rendszeres testedzés szükséges, hogy fenntartsuk az elért állapotot.