A gerinc problémák lelki okai

Lelki okok, amelyek gerincproblémákhoz vezethetnek

A gerincproblémák okai általában lelki/mentális és fizikai eredetűek egyszerre, de gyakran csak a lelki ok áll a háttérben, ami végül fizikai elváltozáshoz vezethet.
Például ha nagyon hosszú ideig szomorú, depressziós valaki, leginkább lehajtott fejjel, meggörnyedt háttal láthatjuk őt. A test egy idő után hozzászokik ehhez a tartáshoz, és úgy is marad.
Az idegrendszeri összecsatolás két irányú, ezért a rossz testtartás tovább fokozza a rossz közérzetet.
Az egészséges görbületű, rugalmas gerinc a magabiztos tartásunkat, pozitív hozzáállásunkat, akaraterőnk könnyedségét, önmagunk felvállalását, általános jó közérzetünket segíti.
A meggyengült, rugalmatlanná vált, fájó gerinc pedig épp az ellenkezőjét. Nagyobb veszteségek, melyeket képtelen valaki feldolgozni, az alsó szakaszra róják a terhelést (valószínűleg az elengedés hiánya okozza a vastagbél tartós feszültségét)
Így alakulhat ki például lumbális csigolyasérv.

Egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy a gerincproblémák (mint oly sok más fizikai elváltozás vagy betegség) hátterében nem mindig, és nem csak testi eredetű elváltozások állnak, hanem lelki, illetve pszichés dolgok is.
Ma már megszokottá vált szakemberhez fordulni, nem ritkán pszichológushoz, akik segíthetnek a lelki és a pszichés területen. Nyilván azok, akik tisztában vannak saját önképükkel, nagyon hamar felismerik a probléma hátterét, de rengetegen még csak nem is sejtik, hogy egy gerincsérv vagy egy hátfájdalom hátterében elfojtott lelki konfliktusok, akár gyerekkoruk óta hordozott sérelmek, illetve a sok stressz és egyéb belső gondok állhatnak.

Ilyen okok lehetnek például:

– Meggyengült belső tartás
A gerincsérv, a hát-, és a derék problémái a lelki gondokkal összefüggésben szimbolikusan  arra utalhatnak, hogy a valahol a mindennapokban, például otthon vagy a munkahelyen úgy érzi az ember, hogy rendszeresen meghajlásra, meghunyászkodásra kényszerül, és megalázva érzi magát.

– Kapcsolati problémák, elfojtott érzelmek
Ez annyira megterhelő tud lenni, hogy jellemzően megmutatkozik valamilyen fizikai formában.
Rendszerint a gyomor és az emésztőrendszer jelzi elsőként a ki nem mondott szavak, a magunkba fojtott igazságok, vagy a fájdalmas családi ügyek nyomasztó terhét.
Ez ugyanolyan teher a gerincnek, mint az erkölcsi tartás hiánya, hiszen önmagunkat nem tudjuk felvállalni és inkább hagyjuk, hogy gerincünkre nehezedjenek ezek a dolgok.

– Mentális rugalmatlanság, lelki merevség
A régi (kényelmes bár talán már régen rossz) szokásokhoz, berögzült hiedelmekhez való ragaszkodás, a változás képtelensége igen gyakran összefügg a gerincsérvvel.
Ami itt nagyon erőteljesen hozzájárul a problémához, az a pihenés hiánya, az állandóan stresszes környezet, aminek következtében az ember nem bír már pihenni, képtelen elengedni magát, a háta és gerince teljesen merevvé válik. Ebben a rohanásban a kiút megtalálása és a helyzet megoldása egyre nehezebbé válik.

– Túlzott akaratosság
Az önfejűségre szintén merevség és rugalmatlanság jellemző. Ha egyáltalán nem akarunk alkalmazkodni senkihez és semmihez, együttműködni másokkal, ez ugyanúgy hozzájárulhat a gerinc problémáihoz.
Ez lelkileg ugyanolyan teher, mint amikor külső nyomást viseljük el túl sokáig, hiszen az ember természete alapvetően a pozitív hozzáállás másokhoz és a világhoz, de ha ezt megtagadja magában, egy belső konfliktust, lelki terhet ró önmagára.
Sokkal jobb érzés, ha megtanuljuk, hogyan tudjuk úgy figyelembe venni mások igényeit, hogy a sajátunk se sérüljön és igyekszünk mindig mindenki számára egy jobb megoldást találni.

– Gyerekkori sérelmek – ezeket az ember öntudatlanul csak hordozza magában, mint egy láthatatlan súlyos hátizsákot, ami a hosszú évek alatt bizony jól megfájdítja a hátát, a gerincét.
A lelki terhek miatt úgy alakítja az életét, hogy olyan tevékenységeket választ hosszabb- vagy rövidebb távon, amelyek megterhelik a hátát. Ha nem foglalkozunk saját magunkkal, a bensőnket figyelmetlenül hagyva, a testünk egyre „hangosabban” jelzi, hogy engedd el kérlek ezt a zsákot és élj másfajta életet!

– Túlhajszolt életmód
Állandó rohanás, teljesítmény kényszer, megfelelni akarás. Sokan ismerik a mindennapos túlórák, a másodállás, a kialvatlanság vagy a pihenés hiánya okozta örökös stressz érzését.
Ez előbb-utóbb olyan mértékű testi és lelki problémákat vált ki, amelyeknek csak egy szegmense a gerinc, ami pedig már önmagában sem kevés.

Érdemes még időben megállni, elcsendesedni és átgondolni a dolgainkat, hogyan változtathatunk, változhatunk. Így elkerülhetjük a komolyabb baj kialakulását.

Amellett, hogy orvoshoz fordul, akinek fáj a háta, a dereka, esetleg gerincsérve alakult ki, érdemes a különböző kezelési módokat kombinálni.
Gyógytorna, hatékony lehet (gerinctorna mindenképp szükséges), a lágy lézer terápia is hasznos szokott lenni, és természetesen a manuálterápia. Az én esetemben természetesen a shiatsu kezelésbe integrált gerincmasszázs, oszteopátia, craniosacrális terápia technikái. Miután elértünk egy fájdalommentes, élhető szintet, lényeges annak megtartása és ha lehet, további javítása. Ezt el lehet érni a torna vagy bizonyos időközönként egy kellemes kezelés segítségével.

Mindemellett a kiváltó okok megszüntetése, megváltoztatása egyéni feladat. Egy orvos, a gyógytornász vagy akár én is, rámutathatunk a problémákra, de a változáshoz vezető lépések megtétele mindig szuverén út. Az életmódváltás vagy legalább néhány rossz szokás letétele is nagy segítség. A döntés a tiéd!