Gerinc kezelés

A gerinc – fizikai és energetikai tartásunk legfőbb tengelye

Sajnos egyre gyakoribbak a gerincproblémák. Gyengesége, betegsége hatással van a lelki és mentális állapotunkra. Fordítva is igaz, az instabil lelki-szellemi egészség, a jellembeli gyengeségek is rontanak a gerinc energetikáján, majd fizikailag is megjelennek a tartásbeli gondok.

Nagyon fontosnak tartom a gerinc kezelését, ezért valamilyen szinten mindig meg is teszem, bármilyen problémával is forduljon hozzám valaki. Miért? Mert a gerincünk a fő tengelyünk, mindenféle működésünkkel kapcsolatban van, nélküle nem tudunk járni, élni, működni. A testünket, törzsünket a gerincünk segítségével tudjuk megtartani, és a középpontban maradni. Mentális és érzelmi szinten is igaz ez, tehát ha a gerincünk egészséges, a tartásunk, magabiztosságunk, önbecsülésünk, egyenességünk is erősebb. A gerinc tehát az életünk támaszát és tartópillérét jelképezi.

Kezelése nagyon stresszoldó, felszabadító és gyógyító hatású. (Erről bővebben a Gerinckezelési módok menüpont alatt lehet olvasni.)

A gerincoszlop a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) szemlélete szerint „az, ami egy dolgot szilárdan megtart, megtámaszt”. Kínai neve: Ji Zhu.

A gerincoszlop anyagát négy elem alkotja: a csigolyák, a csigolyákon tapadó izmok, az erősítő szalagok, s a csigolyák által alkotott gerinccsatornában lévő velő, ami szilárd jang (gerincvelő, agyvelő) s folyékony jin (agy-gerincvelői folyadék) részből áll.

A gerincoszlopon lévő négyféle hajlat közül 2 kifózis, 2 lordózis jellegű. Ezeken a területeken felhalmozódó vagy pangó energia fokozhatja az ágyéki, a nyaki, a háti és keresztcsonti panaszokat.

A shiatsu szempontjából a gerinc a víz elemhez tartozik, a vese és a hólyag energiája hatja át. Ezért a vese és hólyag meridiánok kezelése és a víz elem, mint energiaminőség megszólítása elengedhetetlen része a terápiának.

A shiatsu kezelések, az osteopathia (illetve a craniosacralis terápia) elemeivel vegyítve nagyon hatékonyak a gerinc problémák esetén is.

Könnyebb a bajt megelőzni, mint meggyógyítani a megbetegedéseket, főleg minél régebbi a probléma. A már kialakult elváltozások tüneteit mindig lehet enyhíteni, gyakran jelentősen javítani az állapoton, és sokszor helyre is lehet állítani azt.