Gerinc kezelés

Az egészséges, kiegyensúlyozott, szabadon mozgó, jól integrált gerinc megteremtése az egészség alapja.

A gerinc – fizikai és energetikai tartásunk belső tengelye

Sajnos egyre gyakoribbak a gerincproblémák. Gyengesége, betegsége hatással van a lelki és mentális állapotunkra. Fordítva is igaz, az instabil lelki-szellemi egészség, a jellembeli gyengeségek is rontanak a gerinc energetikáján, majd fizikailag is megjelennek a tartásbeli gondok.

Nagyon fontosnak tartom a gerinc kezelését, ezért valamilyen szinten mindig meg is teszem, bármilyen problémával is forduljon hozzám valaki. Miért? Mert a gerincünk a fő tengelyünk, mindenféle működésünkkel kapcsolatban van, nélküle nem tudunk járni, élni, működni. A testünket, törzsünket a gerincünk segítségével tudjuk megtartani, és a középpontban maradni. Mentális és érzelmi szinten is igaz ez, tehát ha a gerincünk egészséges, a tartásunk, magabiztosságunk, önbecsülésünk, egyenességünk is erősebb. A gerinc tehát az életünk támaszát és tartópillérét jelképezi, az erényesség és bölcsesség ereje lakozik benne. Energetikailag tekintve a gerinc összeköti a jint a janggal – a földet az éggel.

Kezelése nagyon stresszoldó, felszabadító és gyógyító hatású. (Erről bővebben a Gerinckezelési módok menüpont alatt lehet olvasni.)

A gerincoszlop a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) szemlélete szerint „az, ami egy dolgot szilárdan megtart, megtámaszt”. Kínai neve: Ji Zhu.

A gerincoszlop anyagát négy elem alkotja: a csigolyák, a csigolyákon tapadó izmok, az erősítő szalagok, s a csigolyák által alkotott gerinccsatornában lévő velő, ami szilárd jang (gerincvelő, agyvelő) s folyékony jin (agy-gerincvelői folyadék) részből áll.

A gerincoszlopon lévő négyféle hajlat közül 2 kifózis, 2 lordózis jellegű. Ezeken a területeken felhalmozódó vagy pangó energia fokozhatja az ágyéki, a nyaki, a háti és keresztcsonti panaszokat.

A gerinc ebben a rendszerben nem egy szerv.

A shiatsu szempontjából a gerinc általánosan a víz elemhez tartozik, a vese és a hólyag energiája hatja át. Ezért a vese és hólyag meridiánok kezelése és a víz elem, mint energiaminőség megszólítása elengedhetetlen része a terápiának. A felső szakaszon a mellkasi szervek energiáját is segíthetjük a gerinc thoracalis szakaszának  érintésével. Valamint a nyaki szakasz kezelésekor gondolunk a Fa elemre is, ami az epehólyag és a máj energiáját jelenti.

bioenergetikában a gerinc a testünk legfőbb energiavezetékének tekinthető. Ha ez a „cső” nincs rendben, akkor az energiák áramlása korlátozódik. Az alapenergia a keresztcsontban szunnyad, onnan kettős spirálban áramlik fölfelé, mint a DNS kettős spirálja. A gerinc alakja is mutatja a hullámmozgást: ha oldalról nézzük, két homorú és két domború görbületet látunk.

Sok régi vallásban a gerincet kígyóhoz hasonlítják. Keleten a kígyó a bölcsesség jelképe, nyugaton a gyógyításé. Az orvoslás régi szimbóluma Aszklépiosz botja, a kígyós bot, (a gyógyszertárak jelképének használják), ez is a gerincet, ill. a hullámzó alakját szimbolizálja.

hindu vallásfilozófiában a gerinc alján, a keresztcsontban szunnyad egy kozmikus erő, a kundalini, amit összetekeredett kígyóhoz hasonlítanak. A kundalini meditáció arról szól, hogy a gerinc mentén ezt energiáját felvezetjük a fejbe. A kundalini felébred, és felfelé kúszik, a csakrák magasságában keresztezve a gerincet. Megtisztul a test és az elme, az ember egyre szabadabb és tudatosabb lesz. Végső esetben eléri a megvilágosodás állapotát.

A shiatsu kezelések, az osteopathia (illetve a craniosacralis terápia) elemeivel vegyítve nagyon hatékonyak a gerinc problémák esetén is.

A gerinc jó egészségét szelíd mozgással tudjuk biztosítani. A mozgáshiány merevvé teszi a porckorongokat, feszültté válnak az izmok. Az ülőmunka a gerincnek kifejezetten ártalmas. A derék és a nyak élettelisége csökken, rugalmatlanná válik.

A do-in gyakorlatok közül a mobilizálásra és a nyújtásokra rendkívül nagy szüksége van ennek a két gerincszakasznak. A gerinctréning következetesen felépített programja nagy segítségünkre lehet, ha tudatosan alkalmazzuk. Rendszeres gyakorlással csökkenthető, illetve megszüntethető a derékfájás és a nyak merevsége. Meg tudjuk előzni az esetleges következményeket is, pl. a sérveket, vagy a gyakori fejfájást. A háti gerincszakaszon általában a gyengült izmok okoznak fájdalmat, itt a stabilizáló gyakorlatok javítják a helyzetet.

A kezeléseken túl egyénileg felépített gerinctréninggel és a kiscsoportos do-in, illetve gerinctorna foglalkozásokkal tudok hozzájárulni fizikai jóllétedhez.

Könnyebb a bajt megelőzni, mint meggyógyítani a megbetegedéseket, főleg minél régebbi a probléma. A már kialakult elváltozások tüneteit mindig lehet enyhíteni, gyakran jelentősen javítani az állapoton, és sokszor helyre is lehet állítani azt.

FlowZen Shiatsu&Spine Therapy®

 

„Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök

Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.

Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.”