Fascia kezelése

Fascia oldó, mobilizáló masszázs – fascia release / Fájdalom csillapítás

Egyre gyakrabban találkozunk ezzel a szóval: fascia, de sokan nem tudják, mit takar és miért annyira fontos, mi a szerepe. Ez egy latin eredetű szó, jelentése: szalag, kötés. Testünk egyik igen fontos alkotóeleme.

A testünket behálózó kollagénrostos kötőszöveti hártyaréteg, mint egy pókháló bevonja egész testünket, izmainkat, szerveinket. Ilyen hártyák burkolják be csontjainkat, ereinket, de még az agyhártyák is ebbe a csoportba tartoznak. A fascia rendszere mindent mindennel összeköt, szerepet játszik az akadálytalan mozgásunkban, tartásunkban, a folyadék és tápanyag ellátásban, a különböző érzetek továbbításában (így a fájdaloméban is). Közvetlen kapcsolatban áll a központi idegrendszerrel. A meridiánok nagyon nagy részben a fasciákban áramlanak.

Egy intelligens „szervünk”, mely védi azokat a területeket, amelyeket körbevesz, jelzi a problémát leginkább megfeszülés, fájdalom formájában, emlékszik a megtörtént traumákra. Intelligenciája abban is megnyilvánul, hogy a különböző hatásokra más-más viselkedést, állagot képes felvenni. Azaz ha a helyi erők egyirányúan hatnak és nagy terhet jelentenek az adott fasciára, ín vagy szalagként fog funkcionálni. Más körülmények között rácsszerű membránként vagy laza rostos kötőszövetként viselkedik.

Képes befeszült, megcsavarodott, bekeményedett, akár bekristályosodott állapotban maradni nagyon hosszú ideig. Ez a védelmi funkciójához tartozik. Akaratlagosan nem tudjuk kioldani. Direkt ráhatással, leginkább finom fokozatos munkával rábírhatjuk, hogy kioldja, kicsavarja saját magát és felvegye ismét a laza, nyugodt állapotát, amely optimális esetben egy rugalmas, kellemes érintésű érzetet mutat.

A különböző egészségi problémák kezelése során a fasciák, izompólyák, finom hártyarétegek oldása, nyitása, rugalmasságának helyreállítása rendkívül fontos és hatásos. Nagyon nagy mértékben hozzájárul a fájdalmak csökkentéséhez, a testünk megfelelő működéséhez, a mozgáskorlátozottság helyreállításához. Sőt a nyugodtabb lelkiállapot elérését is segítjük, hisz nem is gondolnánk, hogy a megfeszült fascia milyen nagy mértékben okoz lelki és idegrendszeri feszültséget a benne tárolt érzelmek, információk, emlékek hatására.

Ha a fasciát meg akarjuk érteni és érinteni, rendszerben és összefüggésekben kell gondolkodnunk, a rendkívül finom és a legdurvább szintek, a látható és a láthatatlan, a fizikai és az energetikai között.  A fascia terápia, az izompólyák oldása ezért illeszkedik teljes mértékben és tökéletesen a shiatsu kezelés menetébe.

Ez a fajta fascia kezelés, oldás egy nagyon különleges élményt, megtapasztalást ad. Felszabadító, megnyugtató, kellemes érzés jár át közben és utána. A fasciával azért jó dolgozni, mert érezhetően reagál az érintésre, általában nagyon hamar megindul, mintha alig várta volna, hogy kimozdulhasson a megrekedt állapotából. Mondhatjuk, hogy ki akar oldódni. Az az érzésem, mintha én felkérném egy táncra, ő rögtön igent mond és egyszer csak  finoman, lassan, néha intenzívebben belefog felszabadító mozdulataiba.

A shiatsu kezelésnek nyugtató hatása van a sejtekre, az összetapadt merev szövetekre, ezáltal tud hatni a fájdalomra. A túl merev, feszes fascia nyomja az idegeket, izmokat és ez fájdalommal jár. A speciális nyomásokra válaszolnak a kötőszöveti fibroblasztok: megnövekednek, ez pedig segíti a szöveteket elengedni a feszültséget. A relaxált testben csökken a fájdalom, a fájdalomreceptorok is abbahagyják a folyamatos jelzést.

Az igen gyakori hát- és derékfájdalom hatékonyan csökkenthető shiatsu, illetve fascia kezeléssel,