Do-in

A do-in tulajdonképpen egy japán meridián jóga, egy olyan módszer, amely segít megőrizni testi-lelki egészségünket. Eredeti jelentése (az ősi Kínában tao-yin) az energiapályák nyújtása, nyitása, az energia irányítása. A nyújtások mellett légzőgyakorlatokat, finom, tudatos érintéseket, valamint ütögetéseket és önmasszírozó mozdulatokat végzünk.

Fizikailag tekintve a do-in alatt, akár mint a jóga esetében, javul az állóképesség, az egyensúly érzék, erősödnek a hát izmok, a tartó izmok, harmonizálódik a két agyfélteke. Saját határainkon belül mozogva nyújtott, kitartott, statikus mozdulatokat végzünk.

A gyakorlatok néha nem könnyűek, de igen egyszerűek, ösztönösen is végzünk hasonlókat. Itt rendszerbe van téve minden olyan mozdulat, amely elősegíti, hogy a betegségekkel szemben ellenállóbbak legyünk, problémáinkat könnyebben megoldjuk, hogy egyszerűen kioldjuk magunkból a feszültséget, jól tudjunk koncentrálni, pihenni.

A do-in azon keleti alap felfogásra épül, miszerint a bennünk áramló életenergia, a csi (japánul ki) energiapályákon, meridiánokon keresztül történik és ahhoz, hogy energiánk szabad áramlását – ezzel egészségünket – biztosítsuk, rendszeres gyakorlásra van szükség. A gyakorlatok végzése aktív meditatív mozgást jelent egész testi és energetikai rendszerünk számára, közben lehetőséget ad a figyelem és a test-tudatosság fejlesztésére. Teljes figyelemmel jelen lenni az ujjad végéig, sőt még tovább is!

A keleti szemlélet meggyőződése, hogy testünk tökéletes öngyógyító erővel bír. Amennyiben ezt kevéssé érezzük magunkban, a do-in gyakorlatok test-tudatos végzése, mint mozgásterápia, segít felébreszteni ezen képességünket s újra élénknek, energikusnak, frissnek érezhetjük magunkat. Hatása: energetizálás, immunerősítés, rehabilitáció, lazítás.

A do-in képes a nyugati emberhez, illetve a modern életvitelhez igazodni, így lehetőséget adni a szervezet karbantartására, a betegségek megelőzésére.

A régmúlt emberének művészi mozgásformával ötvözött öngyógyító rituáléi számunkra is hasznosak modern, pörgő, igen stresszes, és egyre digitálisabb világunkban.